Döviz büroları açmak için gerektirdiği şartlar açısından açılması zor ancak iyi para kazandıran girişimlerden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Özellikle son dönemde yabancı akınına uğrayan Türkiye’de döviz bürolarının işleri oldukça yoğunlaştı ve bu durum sermayesi olanları döviz bürosu açmaya yönlendiriyor. Peki döviz bürosu açmak için gerekli şartlar neler? Döviz bürosu açmak ve döviz bürosu nasıl açılır sorularının genel anlamda yanıtları bu yazıda yer alıyor.
Dövizin yasal olarak alınıp satıldığı yerler olan Döviz bürosu kurma ve açma şartları yeni getirilen düzenleme ile değiştirildi. Şartlar hem değiştirildi hem de zorlaştırıldı. Döviz bürosu açma sürecinde yeni ek ilave işlemler getirilirken en önemlisi ise döviz bürolarının bundan böyle “A” ve “B” olmak üzere iki farklı gruba ayrılacak olması.
A grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermayelerinin 10 milyon TL’den, B grubu müesseselerin ödenmiş sermayelerinin ise 5 milyon TL’den az olmaması gerekiyor. Faaliyet izni almak için A grubu yetkili müesseseler için bölgeye göre 3 milyon TL’den 6 milyon TL’ye kadar; B grubu yetkili müesseseler için yine faaliyet gösterilecek bölgeye göre 2,5 milyon TL’den 5,5 milyon TL’ye kadar başvuru ücretinin yatırıldığını gösteren belge gerekiyor. Sadece A grubu yetkili müesseseler şube açabilecekken her bir şube için ödenmiş sermayeye 2 milyon TL’den 5 milyon Tl’ye kadar ilave edilmesi gerekiyor.
Döviz Bürosu Kurmak ve Açmak İçin Gerekli Şartlar
Peki yeni mevzuata göre döviz bürosu açmak döviz bürosu kurmak için gerekli şartlar neler?
Yetkili müessese (döviz bürosu) açmak ve çalışma izni almak için Müsteşarlığa yapılacak başvurularda şu şartlar aranıyor:
Anonim şirket olması ve şirketin ana sözleşmesinde yer alan ticaret ünvanında A grubu için “yetkili müessese”, B grubu için “sınırlı yetkili müessese” ibarelerinin bulunması.
Münhasıran yetkili müesseselerin (döviz bürosu) faaliyet konuları ile iştigal etmek üzere kurulması, A grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermayelerinin 10 milyon TL, B grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermayelerinin ise 5 milyon TL’den az olmaması.
Türkiye’de yerleşik her bir kurucu ortak ve tüzel kişi kurucu ortaklarda yüzde 10 veya daha fazla ortaklık payı bulunan kişiler ile şirket genel müdürünün, yönetim kurulu üyelerinin, imza yetkisini haiz çalışanlarının ve A grubu yetkili müesseseler (döviz bürosu) için iç kontrol görevlisi atanması.
Hisse senetlerinin nama yazılı olması ve nakit karşılığı çıkarılması. Ortaklar tarafından şirket ana sözleşmesinde taahhüt edilen asgari şirket sermayesinin nakden ve defaten ödenmesi. Ödenmiş sermaye miktarının onda birine karşılık gelen tutarın Kamu Sermayeli Bankalar ve Kamu Sermayeli Katılım Bankalarının birine yatırıldığını gösteren belge veya aynı tutarda teminat mektubu alınması.
A grubu döviz bürosu açmak için bölgeye göre 2,5 milyon TL’den 5,5 milyon TL’ye kadar; B grubu dövizci açmak için faaliyet gösterilecek bölgeye göre 2,5 milyon TL’den 5,5 milyon TL’ye kadar başvuru ücretinin yatırıldığını gösteren belgenin alınması.
Döviz Bürosu Açmak İçin Başvuru Ücretleri
A grubu yetkili müessese açmak için yapılacak başvurularda;
1 numaralı faaliyet bölgesinde 6 milyon lira,
2 numaralı bölgede 5 milyon lira,
3 numaralı bölgede 4 milyon lira,
4 numaralı bölgede ise 3 milyon lira başvuru ücreti alınacak.
B grubu yetkili müessese açmak için ise bu bölgelerde sırasıyla 5.5 milyon, 4.5 milyon, 3.5 milyon ve 2.5 milyon lira başvuru ücreti alınacak.
Her bir yeni şube için halen 200 bin lira olarak uygulanan başvuru ücreti ise faaliyet bölgesine göre en düşük 2 milyon liradan başlayarak 5 milyon liraya kadar çıkacak.
Döviz Bürosu Kurma ve Açma Süreci
Gerekli şartlar sağlandıktan sonra “döviz bürosu açmak istiyorum” diyenler için kuruluş süreci başlıyor. Döviz bürosu açma şartları yerine getirildikten sonra, müsteşarlık tarafından yapılan inceleme sonucunda durumları uygun görülen yetkili müesseselere faaliyette bulunma izin yetki belgesi veriliyor. Şirket adına “Yetkili Müessese İzin Belgesi” düzenleniyor. Yetkili müessese (döviz bürosu) kurmak için kuruluş izni alan kurucular, faaliyet izni alana kadar faaliyette bulunamıyor. Şube açmak isteyen A grubu döviz büroları yine Müsteşarlığa başvuruda bulunarak ve izin alarak şube açabiliyorlar.
B grubu döviz büroları ise şube açmak için Müsteşarlığa başvuruda bulunamıyor ve şube açamıyorlar. Her bir şube için ödenmiş sermayeye 2 milyon TL’den 5 milyon TL’ye kadar ilave edildiğine ilişkin Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nin bir nüshası ve artırılan sermayenin tamamının ödendiğini gösterir bankadan alınacak belgenin sunulması gerekiyor. Her bir şube için 2 milyon TL’den başlayarak 5 milyon TL’ye kadar başvuru ücretinin yatırıldığını gösteren belgenin de sunulması gerekiyor.